Digital tryk og print

Digitaltryk benytter ikke en fast trykform, derimod dannes trykbilledet på baggrund af et digitalt input som sendes direkte til printeren/maskinen, derfor kan trykbilledet ændres efter hvert tryk uden stop.

  • Elektrofotografi metoden benyttes i fotokopimaskiner, laserprint og industrielle trykmaskiner og bygger på brugen af en OPC (Optical Photo Conductor) som base for trykbilledet. Hele OPCen oplades først med en elektrostatisk ladning, hvorefter bliver de ikke farve bærende områder belyst. De mister ved belysningen deres ladning og OPCen vil kun tiltrække toner de steder på OPCen stadig er opladet. I de digital maskiner kommer lyset typisk fra en laser, denne rammer et bevægeligt spejl som “fejer” lyset over OPCen imens laseren tændes og slukkes. Ved en anden meget brugt metode benyttes en LEDbar, som er en række dioder, der sidder i hele OPCens brede. Toneren findes både i flydene og pulverform og med mulighed for at trykke i flere farver. Ved brug at pulvertoner opvarmes de efter overførsel til papiret for at sikre vedhæftning.
  • Inkjet
  • Termotryk
  • Plot

 

Området afspejles i denne tjekliste:

Du har nu gennemført den del af grundforløbet som underviser i digital tryk og print. Du har printet opgaver ud på flere eller alle disse maskiner: Xerox, Meteor (K4), Roland ECO-solvent (Roland Academy), Roland LEF-12 UV (K4), Agfa Annapurna UV(K4), Roland Sublimation (K1) og HP Latex (K1).

Du skal nu til at beskrive nogle begreber som knytter sig til digital tryk og print. Grunden til dette er for at sikre at du har kendskab til begreberne fordi du vil blive spurgt om disse til grundforløbsprøven – at det af sensor og eksaminator forventes at du er bekendt med disse begreber.

Søg gerne på nettet, men beskriv med dine egen ord havde begreberne betyder:

Fotoelektrisk princip

Drop on Demand

Termisk inkjet

Pietzoelektrisk inkjet

RIP

Fuser [fjuzer]

Er der mere tid må du gerne forklare hvordan disse farver er bygget op ud fra skabelonen: base, pigment, bindemiddel og tilsætningsstoffer (additiver).

Tonerpulver

Solvent blæk

UV-blæk

Latex-blæk

Grafisk tekniker grundforløb                                                                                                                                                                  jcs/6.12.2013